Bingöl'de canlı bombanın üzerine kapanarak canı pahasına büyük bir faciayı önleyen dört çocuk annesi Hatice Belgin'i örnek alan hükümet ÅŸehit yakınları ve gazilerle ilgili düzenlemede 'sivil ÅŸehitlik' kavramına yer verdi.
Star'ın haberine göre BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın talimatı ile baÅŸlatılan ÅŸehit yakınlarına yapılan yardımların ve gazilerin özlük haklarının iyileÅŸtirilmesi çalışmaları son aÅŸamaya geldi. Sivil ÅŸehitlik kavramının da yer aldığı düzenlemede, ÅŸehit yakınlarına ödenen tazminat tutarlarının arttırılması, ÅŸehit yakınlarına kamuda ikinci iÅŸ imkanı saÄŸlanması ve aylıkların yükseltilmesi yer alıyor.
ÖZLÜK HAKLARIYLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME
Edinilen bilgiye göre, pakette ÅŸehit yakınlarının ve gazilerin özlük hakları ile ilgili radikal düzenlemeler getiriliyor. Bu düzenlemelerin başında ise Bingöl'de canlı bombanın üzerine atlayarak 3 çocuÄŸunu ve çevredeki vatandaÅŸların hayatını kurtaran Hatice Belgin örnek alınarak yapılan deÄŸiÅŸiklik geliyor. Taslakta düzenleme ile, sivil ÅŸehitlik tanımı getiriliyor. Buna göre, Hatice Belgin gibi terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaÅŸlar da ÅŸehit sayılıyor. Ve yakınları da ÅŸehit yakınlarına saÄŸlanan tüm haklardan yararlanabiliyor. Yine mevcut düzenlemelerde, operasyondan önce veya operasyona hazırlık aÅŸamasında hayatını kaybeden kiÅŸilerle ilgili farklı uygulamalar söz konusu olabiliyor. Yeni taslakta, bu farklılık tamamen ortadan kaldırılıyor. Bu düzenleme ile, operasyondan önce veya operasyondan dönerken ÅŸehit düÅŸen Mehmetçiklerin yakınları da, operasyonda ÅŸehit olan Mehmetçiliklerin yakınları ile aynı haklara sahip olacaklar.
KAMUDA İŞ İMKANI
Mevcut düzenlemelere göre, ÅŸehit yakınlarına kamuda bir kiÅŸiye iÅŸ imkanı veriliyor. Taslak ile bu sayının ikiye çıkarılması planlanıyor. İki kontenjandan birisi ÅŸehidin eÅŸi ve çocuklarına diÄŸeri de anne-baba ya da kardeÅŸlere yönelik olacak.
Ayrıca, ÅŸehit ve yakınlarına baÄŸlanan maaÅŸların tutarları ile ödenen tazminatlar da arttırılacak. Aylık için gerekli olan muhtaçlık ve malullük ÅŸartı da kalkacak. Åžehit yakınları ile gazilerin özlük haklarının iyileÅŸtirilmesinde, bedelli askerlik uygulamasından saÄŸlanacak gelirlerin kullanılması planlanıyor. Bedelli askerlikle ilgili çıkarılan kanunda, elde edilecek gelirlerin ÅŸehit yakınlarına kullanılmasına iliÅŸkin hükme yer verilmiÅŸti. Bedelli gelirlerinin yetmemesi halinde ise, düzenlemeler için bütçeden kaynak aktarılacak.
ALLAHINI SEVERSEN PATLAMA DİYEREK BOMBAYA SARILMIŞTI
Bingöl'de 29 Ekim 2011'de 4 çocuk annesi Hatice Belgin, bayram alışveriÅŸi için gittiÄŸi maÄŸazanın önünde, çocuklarını korumak için canlı bombanın üzerine atladı.
Tanıkların ifadelerine göre canlı bombayı farkeden fedakar anne "Allahını seversen patlatma" diyerek canlı bombaya sarıldı ve daha büyük bir felaketi önledi.
Kaynak: internethaber.com